Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите влязоха в спор за смяната на шефа на КПКОНПИ

Политика

Депутатите влязоха в спор за смяната на шефа на КПКОНПИ

Депутатите влязоха в спор за смяната на шефа на КПКОНПИ - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите обсъждат Проект на решение за освобождаване на Антон Томов Славчев като изпълняващ функциите на член на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), изпълняващ и функциите на председател на същите.

Председателят на парламента Рая Назарян съобщи, че е постъпило писмо от Антон Славчев, от което става ясно, че той желае да присъства в пленарна зала по време на дебатите в пленарна зала. Народните представители приеха Славчев да бъде допуснат със 125 гласа „за“, 13 „против“, а трима се „въздържаха“.

Лена Бориславова представи 7 групи мотиви на вносителите за освобождаването на председателя на Антикорупционната комисия. По думите ѝ освобождаването на Славчев представлява своеобразен тест кой е готов да намали влиянието на Делян Пеевски в поне една от институциите, които са „превзети и са политически мотивирани, и не изпълняват функциите си по закон“.

Бориславова подчерта, че една от причините е системно неизпълнение на служебните задължения и липса на ефективност на двете комисии, председателствани от Славчев.

„Няма разследвания за корупция. Няма разследвания за лица по „Магнитски“. Имаме неизпълнение на задължението за прозрачност и докладване на дейността на комисията. Липсва информация, посочват се само количествени индикатори, без истински данни за това какво прави тази комисия и как се бори с корупцията по високите етажи на властта“, каза тя и добави, че не се изпълняват законовите задължения на комисията за това да се изгради единна система за електронно подаване на декларации за конфликт на интереси.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети